Mange par har vildt forskellige opfattelser af hvad en god parterapeut er, og hvilke problemstillinger parterapeuten typisk skal arbejde med. Derfor får du her en guide til at finde en dygtig parterapeut, som er rigtig for jer, og som kan hjælpe jeres parforhold tilbage på sporet. Det er i grunden meget simpelt og det handler mest om at bruge sin sunde fornuft, og mærke efter sin mavefornemmelse, og finde ud af hvordan man har det indeni når man har været i parterapi.

Parterapeuter kan sjældent anbefales

Når vi skal finde et godt sted at handle på nettet, går vi typisk ind på Trustpilot eller Facebook og kigger brugernes anmeldelserne igennem. Måske taler vi med nogle venner eller bekendte der kan anbefale et godt sted at købe sko, tøj eller måske noget helt andet. Det er en fin metode når det handler om almindelige varer og ydelser, for så kan vi få en idé om forretningens overordnede serviceniveau og varenes kvalitet.

Denne tilgang kan man bare ikke bruge når det kommer til terapi. Terapi handler nemlig mest om menneskelig kemi, og om både klientens og terapeutens forudsætninger, vores nysgerrighed, og vores vilje og lyst til at skabe varige forandring. En terapeut, som nogle synes er virkelig god, kan være rigtig skidt for andre, og her spiller menneskelig kemi den mest afgørende rolle.

Det gør det noget mere vanskeligt at finde den terapeut som er den helt rigtige for begge parter, og som kan hjælpe jer gennem en krise eller en fælles udvikling. Når man samtidig ved at “terapeut” eller “parterapeut” ikke er en beskyttet title, kan markedet være enormt svært at finde rundt i. Men bare roligt – det er helt sikkert muligt at finde den rigtige, og det skal samtidig slås fast at der er rigtig mange dygtige og veluddannede parterapeuter i Danmark.

Find en parterapeut Danmark

Vi hjælper par med at finde den helt rigtige terapeut – uanset hvor i landet man bor. Vi forsøger samtidig at klæde par på til et terapiforløb, så I får mest muligt ud af pengene når man kommer i parterapi. Når man skal vælge en dygtig terapeut, er det en rigtig god idé at tale med den pågældende inden tiden bookes – bare lige for at fornemme om terapeuten og jer har kemi.

Tal sammen efter første session

Efter første session er afviklet, så sæt jer ned sammen og evaluer på terapiforløbet. Tal om hvordan I har oplevet sessionen, og om I fik noget med hjem I kunne bruge og om I har lyst til at komme tilbage.

Bestil aldrig en tid med det samme efter første endt terapisession. Vent i stedet til at har talt sammen og fundet ud af om i begge er enige i at den pågældende terapeut kan hjælpe jer med de udfordringer i oplever. Hvis I ikke er enige – så forsøg med en anden. Her har begge parter vetoret og mulighed for at sige fra, hvis man af en eller anden grund ikke føler at terapeuten er den rigtige.

Husk på, at et terapi kan være den bedste investering i har gjort for jeres parforhold og det skal helt afgjort skal føles rigtig for begge parter.

Find en dygtig parterapeut

Hvis I ønsker at blive klædt godt på til et parterapiforløb, så er det en god idé at starte med denne guide. Den kan hjælpe jer til få fokus på det der er væsentligt og af mest afgørende for et godt terapiforløb. Samtidig kan den give indblik I hvad i kan forvente i parterapi.

Parterapi i forskellige dele af landet

Parterapi kan være forskelligt afhængigt af hvilken del af landet I kommer fra. Mennesker og parforhold er også forskellige, og selvom det er umuligt at generaliserer, og der er naturligvis mange problematikker der går igen, uanset hvor i landet man har bopæl – kan der være forskel på hvor åbne og kommunikative mennesker er sådan helt overordnet. Derudover kan der være forskel på hvor hurtige vi er til at trække skilsmissekortet, og hvor hurtige vi er til at kaste håndklædet i ringen og miste tålmodigheden.

Guides til parterapi

Her kan du finde en god guide som kan bidrage med viden omkring parterapi og hvordan et terapiforløb kan styrke jeres parforhold. Du kan også finde nogle virkelig gode guides, som er skræddersyet til specifikke geografisk områder, hvor du kan læse om parforhold, skilsmissestatistik og lokale forhold generelt. Her kan du finde de vigtigste:

  • Parterapi i København: Her får du viden om skilsmissetal og parforhold generelt i København. København er landets hovedstad og er kendt for at have rigtig mange gode tilbud til par, som har det svært. I guide finde du også mulighed for at finde nogle af landets absolut bedte og mest kompetente parterapeuter. København er også den by den har det største antal af skilsmisser hver år – i guiden får du en forklaring på hvordan det hænger sammen.
  • Parterapi i Århus: I landet anden største by finde du også et godt og stort udvalg af virkelig kompetente parterapeuter. De står klar til at hjælpe hvis I har udfordringer med at få parforholdet til at fungere. Århus har et markant lavere antal skilsmisser end København – se hvorfor en vores store guide til parterapi i Århus.
  • Parterapi i Odense: I landets 3. største by Odense er antallet af skilsmisse generelt rimelig højt- i hvert fald når vi sammenligner tallet med landsgennemsnittet. Odense har også rigtig mange gode terapi tilbud og mange dygtige terapeuter. Læs mere om Parterapi i Odense og få de sidste nye skilsmisse tal her.

Kemi er det vigtigste

Den vigtigste faktor for et godt terapiforløb er kemi – og her er ikke tale om den slags kemi man oplevede i folkeskolens fysiklokale. Her menes kemi mellem mennesker og den følelse der opstår når vi kommunikere godt med andre. Uden kemi med terapeuten kommer man sjældent ikke ret langt.

Kemi er dog en meget svær størrelse at have med at gøre, da kemi er noget vi føler – en slags mavefornemmelse. Men man kan naturligvis kigge mere analytisk på om man føler sig hørt og mødt, og om terapeuten lytter til jer og forstår jer begge. og om I får lige meget taletid og mulighed for at forklare jer. Hvis I ikke begge føler I går det, så er det en god idé at finde en anden.

Er 10 års erfaring nødvendigt?

10 års erfaring er ikke nødvendigt – slet ikke faktisk. Men når man skal finde en dygtig parterapeut, kan det være en fordel at kigge lidt på terapeutens livserfaring generelt, og vurdere terapeutens baggrund og uddannelse i det hele taget. Er han eller hun lige startet op eller har terapeuten årelang erfaring? Hvor gammel er terapeuten? Har terapeuten minimum en 4 årig terapeutisk uddannelse?

En nyuddannet og meget ung parterapeut kan naturligvis være rigtig dygtig og have alle teorierne dugfriske i værktøjskassen, men en terapeut som har en årelang livserfaring og som har været i gang i mange år, har selvfølgelig bevist at han eller hun rent faktisk kan hjælpe par med problemer i parforholdet.

Parterapi er ikke farligt

Parterapi er på ingen måder farligt – men det kan godt være sårbart og nogle gange gøre lidt ondt. Men det skaber ikke udfordringer og problemer i parforholdet, som ikke allerede eksisterer eller som ligger og lurer under overfladen. Det gælder om at forsøge sig frem og mærke efter om det efterfølgende føles rigtigt og bare kaste sig ud i det. Det er ikke farligt og det skader ikke.

Vi ved godt at vi ikke er helt neutrale i disse anskuelser, da vi jo har som erklæret formål at hjælpe par med at gå mere i terapi. Men vi har til gengæld stor erfaring med terapi og derfor er vi overbeviste om at parterapi vil kunne hjælpe langt flere mennesker med at skabe et nyt fundament i parforholdet og derved også skabe et langt bedre og sundere parforhold.

Det var alt for nu – held og lykke med parforholdet.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.