Hvis du skal i gang med at stifte et nyt selskab – uanset om det er et ApS (anpartsselskab), et A/S eller et enkeltmandsfirma, er der flere ting du skal tage højde for. De fleste parterapeuter, coaches og terapeuter generelt vælger dog ofte at stifte en personligt eget virksomhed, da det ikke kræver en stor kapital indbetaling. Men uanset om du er terapeut eller skal i gang med en helt anden forretning, kan det være en rigtig god idé at sætte sig godt ind i reglerne, inden du kaster dig ud i selve stiftelsen. Det er nemlig rigtig svært og tidskrævende at rette op på fejl og mangler efterfølgende, da det ofte kræver helt nye vedtægter og ofte også at du afholder en general forsamling i selskabet.

Hvordan gør man? 

Man kan faktisk gøre det meste selv også selvom mange virksomheder tilbyder hjælp til selskabsstiftelse. Du skal dog være klar over at det er tidskrævede, da du skal bruge forskellige dokumenter og selvom du rent faktisk kan finde dem på nettet, skal de tilpasses til din virksomhed og det øger sandsynligheden for at lave fejl. Du kan dog finde flere guides og vejledninger, som er hjælper dig når du skal i gang med din nye virksomhed – eksempelvis denne guide. Den går primært i dybden med stiftelse af et ApS, men det er også den selskabsform langt de fleste vælger. Alternativt findes der disse selskabsformer i Danmark:

  • ApS – også kaldet anpartsselskab
  • Enkeltmandsvirksomhed – personligt ejet virksomhed
  • A/S – aktieselskab

Mere om selskabsformer og hæftelse

Der er stor forskel på de enkelte selskabsformer og hvad de betyder for dig personligt – både skattemæssigt men også i forhold til hvordan du hæfter ved en eventuel konkurs.

Personlig ejet virksomhed

Ved en personlig ejet virksomhed er ingen krav til kapital ved etablering af virksomheden, og ejeren hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser og gæld, med hele sin formue.

Aktieselskab

Når du vælger et aktieselskab som selskabsform, kræver det en selskabskapital på mindst 400.000 kr. ligesom det et krav, at minimum 25% af selskabskapitalen skal være indbetalt ved selskabets stiftelse. Som ejer af et aktieselskab hæfter du kun for den kapital du har indbetalt, dvs. en begrænset hæftelse.

Anpartsselskab

Regler for et ApS – eller et anpartsselskab, mindre i grove trak meget om regler for et Aktieselskab. Denne selskabsform kræver dog kun en selskabskapital på 40.000 kr. ligesom det et krav, at minimum 25% af selskabskapitalen skal være indbetalt ved selskabets stiftelse, dog mindst 40.000 kr.  Som ejer af et anpartsselskab hæfter du alene for den andel af selskabets kapital du har indbetalt, dvs. en begrænset hæftelse.

Hvis du skal til at gå i gang med din selskabsstiftelse anbefaler vi at du kontakter enten en revisor eller en advokat, som har kendskab til dette område. Det kan nemlig spare dig for en masse besvær i fremtiden.

God fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.