I Danmark ender næsten halvdelen af ægteskaber i en skilsmisse. Det er langt mere end i de lande vi normalt sammenligner os med. Hvis man samtidig dykker ned i statistikken for sammenlevende par med hjemmeboende børn, som bliver skilt eller går fra hinden hvert eneste er tallet det samme – næsten halvdelen af alle samboende par i Danmark flytter fra hinanden. Tallet og højt – alt for højt efter vores mening og det må der kunne gøres noget ved.

Hvordan er udviklingen?

I de seneste år kan man læse i tallene at udviklingen er stagneret og at skilsmisseantallet er nogenlunde stabilt. Men hvis man sammeligner tallet med 90´erne og 80´erne er der sket en stor udvikling og skilsmissekorte bliver langt hurtigere end tidligere lagt på bordet. Årsagen skal naturligvis findes i flere forskellige faktorer som spiller ind.

  1. Vi er blevet mere uafhængige af hinanden – her menes primært økonomisk. Vi må ikke længere gå fra hus og hjem fordi vi bliver skilt og vi kan sagtens klares os økonomisk.
  2.  Vi lever i en tid hvos vi ikke længere vil gå på kompromis – her menes at vi i langt højere grad end tidligere nægter at nøjes med noget der ikke er tilfredsstilende
  3. Det er blevet socialt accepteret – Skilsmisser er ikke længere forbundet med skam og fiasko – i nogle tilfælde er det faktisk lige omvendt

Skilsmisser har store konsekvenser

Skilsmisser har dog store konsekvenser – både for børn, den enkelte part i forholdet og for samfundet. Undersøgelser har fastslået at børn af skilsmisseforældre bliver påvirket negativt langt ind i deres voksenliv og de har generelt sværere ved at klare sig godt i skolen og i deres senere arbejdsliv. Også den enkelte part i skilsmissen har markant større risiko for at blive langtidssygemeldt fra arbejdet og udvikle en egentlig depression. For samfundet er skilsmisse også forbundet med store udgifter til bla. sygedagpenge, enlig forsørgertillæg, boligstøtte og meget mere. Derfor vil vi arbejde for at sikre at alle får mulighed for at udnytte de værktøjer, der rent faktisk er tilgængelige og gå i parterapi inden skilsmissen truer og det er for sent at redde ægteskabet. Vi siger ikke at par skal blive sammen for enhver pris, og nogle gange er skilsmisser uundgåelige. Det er det bare slet ikke i alle tilfælde.

Langt de fleste får ikke hjælp

I Danmark er der fortaget en række undersøgelser af danskernes lyst til at søge hjælp når problemerne i parforholdet melder sig. Resultat er nedslående. Faktisk viser det sig at kun 6% af mændene, som havde oplevet udfordringer i forhold til deres partner havde søgt hjælp hos en terapeut. For kvindernes vedkommende var det 19%. Dette tal er maget lavere end lignende undersøgelser fra USA. Vi er overbeviste om at langt flere ville gå i  terapi hvis kendskabet til parterapi var større og det ville kunne bremse det høje antal af skilsmisser i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.