Med et konstant negativt nyhedsflow – både på nettet og i TV – vælger flere og flere mennesker at forberede sig selv og familien på den værst tænkelige situation. Denne tendens har fået sin helt egen betegnelse, kaldet prepping. Udtrykket kommer fra det engelske ord preparing, som betyder forberedelse, og det er i grove træk også det prepping går ud på. Det kan være både lokale og internationale nødsituationer, og det kan være alt fra politiske eller sociale situationer eller fx naturkatastrofer forberedelsen går på. Det kan også være i meget mindre skala, som fx hvis der sker noget i hverdagen, som fx sygdom i familien, hvis den ene part i parforholdet mister sit arbejde eller hvis der sker ulykker i hjemmet.

Det handler i virkeligheden bare om at have en plan

Tilgangen til forberedelse kan være meget individuel, og man kan gribe det an på lige den måde man har lyst til og som der passer til ens liv og familiesituation. Når man vælger at blive prepper, handler det i bund og grund om at beslutte sig for aktivt at forberede sig selv, børnene og familien på de forskellige situationer som kan opstår.

For nogen er det vigtigt at man er forberedt og har en plan til hvordan man kan være 100% selvforsynende hvis katastrofen rammer, for andre handler det om at have en plan for hvad man gør hvis der går ild i hjemmet eller strømmen går i området. Fælles for begge parter er at det handler om at forebyggelse – lidt ligesom med parterapi.

Læs også: Hvorfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til parterapi 

I virkeligheden prepper vi alle sammen i større eller mindre grad i vores hverdag, fx når vi laver madplaner, arrangerer samkørsel til fodboldturnering eller gymnastikopvisning, eller planlægger hvad vores nærmeste skal have i julegave eller når vi skal afsted på sommerferie i 2 uger.

Forbered familien på kriser

Folk der aktivt vælger at være preppers er dog oftest forberedt på mere akutte og voldsomme situationer, og har planer for hvordan de kan klare sig i krisesituationer i alt fra nogle måneder til flere år. Det kan både være ved at have et lager af de vigtigste fornødenheder som drikkevarer og mad på dåse, stearinlys, medicin og toiletpapir, men det kan også være ved at have læst op på – og forberedt sig på – at kunne gro nogle grøntsager i en lille kasse på altanen eller at have tilegnet sig andre vigtige byggefærdigheder.

Man møder dog også en del fordomme som prepper, nogle af de mest typiske misforståelser omkring prepping er:

  • de er ekstremister og skøre
  • de er konspirationsteoretikere.
  • de er farlige.
  • de er isolerede eneboere.

I alle subkulturer vil dem der råber højest om emnet være de mest bemærkelsesværdige, og selvfølgelig er der nogle der tager den helt til kanten – og nogle gange også over. Men langt de fleste mennesker der vælger at forberede sig som et aktivt valg til at være klar til forskellige katastrofer, er helt almindelige mennesker. Du kan læse meget mere om prepping her. 

Heldigvis er det også blevet nemmere at lære mere om beredskab og planlægning og at holde sig orienteret om nye udviklinger og finde nye fællesskaber at være en del af, så det hele ikke kun handler om katastrofer. Det kan du læse meget mere om her. Så længe vi er godt forberedte på hvad verdenen byder os, er verden jo et spændende sted med mange fantastiske muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.